ACTIVITATI PENTRU PARINTI A1-A2
A1- Activitati de educatie parentala
Programul de educatie parentala va fi sustinut de traineri de la CJRAE Satu Mare, care au conceput un program interactiv dedicat parintilor copiilor romi si neromi care va aborda concepte precum drepturile si obligatiile omului, incluziune sociala, toleranta, discriminare din pespectiva sistemica, unde membrii unei comunitati sunt abordati nu prin prisma individualitatii lor ci ca apartinand unui intreg care le defineste optiunile si actiunile. Activitatile de invatare se vor desfasura in maniera experientiala, parintii vor invata sa utilizeze notiunile proiectului si sa si le insuseasca prin activitati practice, mai putin obisnuite, prin jocuri de rol si discutii in grup. Fiecare participant va fi incurajat sa isi impartaseasca experientele anterioare, crezurile si sa-si exprime parerile in legatura cu experientele celorlati partipanti la program.
Ca efect multiplicator estimam continuarea discutiilor intr-un cadru informal cu alti parinti fiind realizat astfel transferul informatiilor catre exteriorul proiectului.
Activitati de educatie parentala se vor desfășura cu 70 de părinți.
A2- Povesti terapeutice
Scopul programului bazat pe terapia narativă, ”Metamorphoses” pentru elevi și părinți este de a dezvolta competențele de comunicare și socio-emoționale asigurând în așa fel facilitarea schimbărilor benefice în ”povestea” vieții ale elevilor și ale părinților.
Poveştile au un rol important în cadrul terapiei narative, prin intermediul lor, atât elevii cât și părinții au posibilitatea de a descoperi lumea înconjurătoare, învaţă strategii de viaţă, descoperă consecinţele unor fapte şi atitudini, se pot confrunta cu diferite probleme şi conflicte într-un cadru pe un plan imaginar. Metoda Metamorphoses este o metodă terapeutică deosebită a zilelor noastre, bazată pe principiul că nu există nici un fel de problemă sau situaţie conflictuală care să nu fie de regăsit în cadrul mitic al poveştilor. Denumirea metodei prin cuvântul „ metamorphoza”se referă la posibilitatea transformării problemelor, ieşirea din tiparele nefuncţionale, pentru „renaşterea” stării de bine, atât mentale cât şi emoţionale.
Workshopurile bazate pe terapia narativă se vor desfășura cu 70 de părinți.